Biotine en Avidine in rauwe eieren


Biotine (ook met vitamine H of vitamine B8 aangeduid) speelt een belangrijke rol bij de vetstofwisseling en de productie van vetzuren. Biotine is nodig voor de opname van vitamine C uit de ingewanden.
Biotine heeft co-enzym-eigenschappen die het in staat stellen koolhydraten en eiwitten om te zetten in energie en deel te nemen in de productie van prostaglandinen * uit essentiële vetzuren.
Andere belangrijke toepassingsgebieden van biotine zijn groei en herstelprocessen van de huid, het haar, de nagels, de zenuwen en het beenmerg. 

Hoewel dieren het vermogen missen om biotine aan te maken, wordt het wel aangemaakt door micro-organismen en planten. Daardoor komt het in veel verschillende voedingsmiddelen voor, maar in het algemeen in lage concentraties. De beste natuurlijke bronnen van biotine zijn orgaanvlees, zoals lever en nieren, evenals eierdooier en sommige groenten. Lever bevat ongeveer 1 mg/kg biotine. Fruit, de meeste groenten en (spier)vlees zijn slechte bronnen en bevatten slechts ongeveer 0,01 mg biotine per kg.
Voor wat betreft groenten zijn peulvruchten, sojabonen, bieten, tomaten, sla en wortelen goede bronnen, alhoewel de concentraties daar ook relatief laag zijn. 
Eiwit (in rauwe vorm) bevat Avidine, wat zich bindt aan Biotine. Avidine verhindert een opname van Biotine. Door verhitting verdwijnt de Avidine, maar ook de verteerbaarheid van het eiwit. Eigeel zit vol met Biotine en deze hoeveelheid is meer dan de hoeveelheid Avidine in eiwit. Een rauw ei bevat dus meer Biotine dan afgebroken wordt door de Avidine, waardoor er geen tekort ontstaat.

* Prostaglandinen zijn een groep van hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van vele fysiologische processen, zoals die bij ontstekingen, de verwijding en vernauwing van bloedvaten, pijn, koorts, longrijping, de bevalling en de bloedstolling. Voorts beschermen ze de maagwand tegen de zure maaginhoud.

Bron: wikipedia

Terug

 

 

 

KIEZEBRINK.BE Specialized in Animal Foods

EXOTIC ANIMAL Nutrition & BARF Diets for Dogs and Cats