Het spijsverteringskanaal van de hond
Het spijsverteringskanaal van de hond begint, net als bij de mens bij de mond. In tegenstelling tot bij de mens, bevat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen, zodat de werkelijke vertering daar nog niet begint. Wat wel in de mond van de hond gebeurt, is natuurlijk het verkleinen van het product; Botten worden vermalen, spiervlees wordt verscheurd.
Via de slokdarm gaat de voeding door naar de maag, waar het wordt vermengd en gekneed met maagzuur, één van de spijsverteringssappen. Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten in de voeding en is in staat om een groot aantal, mogelijk schadelijke, micro-organismen te doden. De maag van de hond is behoorlijk groot in verhouding tot het darmkanaal. Perfect gebouwd dus, voor een dier dat van nature, zonder enkele regelmaat, in een keer een grotere hoeveelheid voedsel binnen krijgt (een wolf die af en toe een prooi vangt en verorbert).
De Twaalfvingerige Darm is het eerste deel van de dunne darm. Daar gaat de spijs vanuit de maag heen. Hier komen belangrijke spijsverteringssappen zoals gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij. De galsappen helpen bij de vetvertering en de sappen van de alvleesklier bevatten veel enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten.
De volgende ‘stop’ is de Dunne Darm. De wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven. De wand is enorm geplooid om een groot oppervlak te creëren waar bacteriën, die helpen bij de spijsvertering, en enzymen plaats vinden om aan te hechten. In de Dunne Darm vindt de eigenlijke vertering plaats en worden de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen "geknipt". Na opname door de darmcel, wordt de voedingsstof weer afgegeven aan het bloed, die de voedingsstoffen naar de lever vervoert. De lever regelt als een soort verkeersagent wat er met de verschillende opgenomen voedingsstoffen moet gebeuren en waar ze naar toe moeten.
Als laatste gaat de brij naar de Dikke Darm. De belangrijkste functie deze darm, is het terugwinnen van water uit de voedselbrij. Via de endeldarm (rectum) gaat de darm over in de sluitspier (anus), waarlangs de laatste resten van het voedsel het lichaam weer verlaat.
Bron: wikipedia
Terug
KIEZEBRINK.BE Specialized in Animal Foods