Wat niet veilig is voor uw hond

Bewerkte botten
Botten die gekookt/gerookt/gebakken of anderszins bewerkt (verhit) zijn veranderen van structuur, waardoor deze splinteren, wat maag- en darmperforaties tot gevolg kan hebben. Botten mogen daarom alleen rauw gevoerd worden.

Dragende botten
Dragende botten van grote (oudere) dieren zijn te hard voor het gebit van de hond. Dit geldt voor paarden, koeien, schapen en geiten. Van de jongere dieren van deze soorten, zijn met uitzondering op de dragende botten, de overige botten wel zacht genoeg (bijv. lamsribben). De te harde botten kunnen schade veroorzaken in het gebit, zoals afgebroken en versleten elementen.

Te kleine botten/enkele ribben
Vanwege het gevaar voor inslikken, zijn te kleine botten, in verhouding met de grote van de hond, zeer gevaarlijk. Daarnaast zijn enkele ribben om dezelfde reden gevaarlijk. Wanneer er meer ribben aan elkaar zitten, is het gevaar geweken.

Chocolade
Theobromine, een bestanddeel dat in chocolade zit, is giftig voor honden. Wat het effect op de hond is, hangt af van de hoeveelheid chocolade die de hond heeft gegeten en het gewicht van de hond. Het kan variëren van diarree tot de dood. Indien de hond een (flinke) hoeveelheid chocolade heeft opgegeten, ga dan direct naar de dierenarts!

Uien
Uien kunnen ernstige darm- en maagkrampen veroorzaken. Tevens heeft deze groenten effect op de rode bloedlichaampjes van de hond. Dat kan Heinz Anemia (een vorm van bloed armoede) veroorzaken.

Prei
Prei is familie van de Look; zie “knoflook”.

Tomaat/ Paprika
Groente uit de nachtschadefamilie zorgen doorgaans voor allergische reacties en kunnen bovendien ontstekingen verergeren. 

Druiven
In druiven (en rozijnen) zit een stof die giftig is voor honden. Onderzoek heeft (nog) niet aan kunnen tonen, welke stof in de vrucht dit is en welk effect de stof precies op de hond heeft. In de gevallen van vergiftiging door druiven die bekend zijn, kreeg de hond na het eten van een (relatief) grote hoeveelheid druiven, een ernstige vorm van nierfalen. Zonder medisch ingrijpen is dit levensbedreigend voor de hond.

Rozijnen en krenten
Zie druiven

Uiervlees 
Uiervlees kan diverse vormen van afval bevatten. Dit in de vorm van aarde, huidschilfers, faeces en haren. Ontstoken uierdelen kunnen etter, bloed, bacteriën en (tbc-)bacillen bevatten. Deze laatste zijn ook gevaarlijk voor de volksgezondheid.


acadamia nootjes
Honden kunnen ernstig ziek worden van deze noten. De symptomen zijn zwakte (met name van de achterpoten), sloomheid, braken, een dronkemansgang en een hoge lichaamstemperatuur. De precieze oorzaak voor het ontstaan van deze vergiftigingsverschijnselen is onbekend.

Pitten
De pitten van amandelen, abrikozen, avocado's en de pitten van een appel bevatten blauwzuur en zijn ( in grotere hoeveelheid) giftig voor een hond

Rauw varkensvlees
Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Honden en katten die besmet vlees eten, gaan onherroepelijk en vrijwel direct dood na besmetting. Echter is Nederland sinds 1 januari 2009 officieel vrij van deze ziekte en mogen varkens alleen nog geïmporteerd worden uit andere vrije gebieden. 

Knoflook
Knoflook is niet giftig voor honden. Desondanks mag het slechts met mate gegeven worden. Een teveel aan knoflook kan bloedarmoede veroorzaken. Dit geldt ook voor Prei.

Spinazie
Té veel spinazie kan de absorptie van calcium tegen gaan. Desondanks is een kleine hoeveelheid en goede toevoeging aan de groentenmix.

Maïs
Maïs is graan, geen groente. Granen kunnen allergieën veroorzaken bij de hond. De kolf is levensgevaarlijk: Ze verteren niet en kunnen opstoppingen in de keel en darmen veroorzaken.

Rauwe Zalm
Is een goede aanvulling op het menu van de hond. Echter moet de zalm minimaal 3 weken ingevroren zijn geweest, voor het gevoerd wordt. De eventuele aanwezige schadelijke bacteriën die de zalm bevat, worden zo door de vrieskou vernietigd.

Avocado
De schillen pit en plant van deze vrucht zijn giftig voor honden.

Bron: Barfplaats.nl, voernatuurlijk.nl

Terug

 

KIEZEBRINK.BE Specialized in Animal Foods

EXOTIC ANIMAL Nutrition & BARF Diets for Dogs and Cats